Aanpassing vliegroutes Lelystad: gemengde reacties

Het aantal vluchten boven Zwolle gaat toenemen
Het aantal vluchten boven Zwolle gaat toenemen
Foto: Pixabay

ZWOLLE – De aanpassing van de vliegroutes naar Lelystad zoals minister Cora van Nieuwenhuizen brengt verbeteringen voor de regio rond Zwolle, maar roept ook nieuwe vragen en zorgen op, met name voor de lange termijn.

Dat constateren burgemeester en wethouders van Zwolle na het bestuderen van het gewijzigde milieueffectrapport. Ze constateren dat de minister geluisterd heeft naar de Overijsselse gemeenten en de hoogte van de vliegroutes heeft aangepast. Zo zal er vanaf de Duitse grens hoger worden gevlogen en in glijvlucht worden gedaald, waardoor de geluidoverlast afneemt. In de eerste fase – tot 10.000 vliegbewegingen per jaar- wordt er op tenminste 5000 voet (1500 meter) langs Stadshagen gevlogen, waar eerder nog sprake was van 3000 voet bij kruisend verkeer.

Meer vluchten langs Zwolle

“Met de aanpassingen heeft de minister gehoor gegeven aan de verzoeken uit deze regio en komt ze tegemoet aan een deel van onze bezwaren”, zo schrijft het college aan de gemeenteraad. B en W constateren na het bestuderen van de stukken dat er in vergelijking met de plannen uit 2014 nu veel meer vluchten vanuit het zuiden langs Zwolle naar Lelystad gaan, die niet in glijvlucht dalen. Dat betekent dat met name Berkum, Aalanden en Stadshagen aanmerkelijk meer vliegtuigen voorbij zien komen.

6000 voet

Het Zwolse gemeentebestuur heeft nauw contact gehad over de analyse met de andere gemeenten en de provincie Overijssel. Tezamen pleiten zij er voor dat de minister bij de herindeling van het luchtruim een aantal randvoorwaarden hanteert om overlast voor de langere termijn te voorkomen. Ze vragen de minister haar toezegging te herhalen dat lang laag vliegen boven Overijssel tot het verleden behoort na de herindeling om boven het ‘oude land’ niet lager te vliegen dan 6.000 voet (1800 meter), zoals in het verleden afgesproken, en als uitgangspunt vast te leggen dat vliegverkeer bij het dalen naar Lelystad zo lang mogelijk zo hoog mogelijk blijft vliegen in glijvlucht; vertrekkende vliegtuigen zo snel mogelijk te laten stijgen naar het hogere luchtruim.

Lees ook:

Jesse Klaver trekt in Zwolle fel van leer tegen Lelystad Airport

Jesse Klaver neemt stevig stelling tegen vliegveld Lelystad

Verbijstering en verontwaardiging in Berkum

Tweede Kamer steunt plan van aanpak herindeling Nederlandse luchtruim

Drie provincies sturen brief aan staatssecretaris Dijksma over vliegroutes Lelystad Airport

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen