Initiatief voor een zonnepark nabij IJsselcentrale Harculo in Zwolle

Er komt een zonnepark bij Harculo
Er komt een zonnepark bij Harculo
Foto: Eigen foto

ZWOLLE – Konos Solar wil een zonnepark gaan realiseren tussen de spoorlijn en de Wijheseweg. Het park wordt 15 hectare groot en bevat maar liefst 57.000 zonnepanelen, genoeg om zo’n drieduizend huishoudens van stroom te voorzien. Naar verwachting wordt een dezer dagen een vergunning aangevraagd voor dit project.

Om ruim drieduizend huishoudens van stroom te voorzien is een slordige 10 miljoen kWh elektriciteit nodig en dat levert het park op. Daarmee draagt dit park naar verwachting voor circa 3% bij aan de doelstelling voor 2025 en 0,7% aan het totale verwachte Zwolse energieverbruik in 2025. En dat is ongeveer net zoveel als de gemeente Zwolle momenteel gebruikt voor al haar gebouwen, openbare verlichting en overig.

Inpassing

Kronos Solar heeft een afspraak met de grondeigenaar. Met de direct omwonenden van de locatie heeft al overleg plaatsgevonden. In overleg met de gemeente Zwolle zijn voorstudies gedaan. Zo is er gekeken naar ecologie en de landschappelijke inpassing. Ook is er een ontwerptekening van de inrichting van het park. In principe worden de zonnepanelen niet hoger dan 2.28 meter vanaf de grond. Achter een afschermende haag wordt het park vanaf de Wijheseweg en Jan van Arkelweg nagenoeg onzichtbaar. De spoorlijn ontneemt het zicht vanuit Harculo. Het is de bedoeling dat het park tijdelijk is, voor een periode van maximaal 25 jaar.

Inloopbijeenkomst

Kronos Solar houdt een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden op dinsdag 15 mei 2018 van 18.30 – 20.30 uur in het dorpshuis in Windesheim. Vertegenwoordigers van Kronos Solar en de gemeente Zwolle zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Besluitvorming

Op 25 april publiceert de gemeente de vergunningaanvraag op www.overheid.nl. Over de verstrekking van de vergunning neemt het gemeentebestuur pas een definitief besluit na de gebruikelijke inspraak en de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. Dat besluit wordt vermoedelijk in september genomen.

Meer informatie over het zonnepark is te vinden op Zonnepark Weekhorst

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen