Eeuwenoude gevelsteen van het voormalige vleeshuis uit winkelkelder getakeld

De gevelsteen van het Vleeshuis
De gevelsteen van het Vleeshuis
Foto: Academiehuis Grote Kerk Zwolle

ZWOLLE – Bouwbedrijf Hanzebouw takelt donderdag een loodzware, historische, gevelsteen uit een kelder van een winkelpand aan de Grote Markt 16 naar boven. Het gaat om een schelpvormige steen van het voormalige Vleeshuis, die straks op een bijzondere plek in Academiehuis Grote Kerk Zwolle te zien zal zijn.

Het Vleeshuis (Vleeschhuys) was, gebouwd tegen de Grote Kerk, de plek waar in de middeleeuwen de verkoop van ossen plaatsvond. De runderen stonden op de nabijgelegen Ossenmarkt en waren afkomstig uit wat tegenwoordig de Duitse deelstaat Hessen is.

Vleeshuis

De steen als overblijfsel van het Vleeshuis lag lange tijd in de kelder van het winkelpand. Letterlijk op een steenworp afstand van de kerk. Hoe die daar is terechtgekomen, valt niet met zekerheid te zeggen. Stadsgids Gerrit van Dijk heeft wel een idee. “Waarschijnlijk is de steen, toen de toren van de Grote Kerk in de zeventiende eeuw instortte, onder puin bedolven. Vermoedelijk hebben de bouwers van het winkelpand er omheen gebouwd. Niemand zal zo’n zware steen daar zomaar hebben neergelegd.”

Unieke kans

Van Dijk heeft er bij het Academiehuis Grote Kerk Zwolle op aangedrongen de steen naar boven te laten halen. Met een nieuwe huurder, die binnenkort zijn intrek neemt in het winkelpand, deed zich daartoe bovendien een unieke kans voor. De steen stamt volgens Van Dijk uit de begintijd van de kerk en is alleen daarom al interessant. Daarnaast vertelt de steen het verhaal van het Vleeshuis en de handel in het middeleeuwse Zwolle.

Academiehuis

Bestuurslid Bart Schouten van Stichting Grote Kerk Zwolle laat weten dat de steen dit najaar wordt geplaatst in het trappenhuis van de te realiseren toiletgroep in het Academiehuis. Schouten: “We zijn heel blij met deze nieuwe parel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Dat het bergen van deze steen vrijwel samenvalt met de aanstaande verbouwing van het Academiehuis is wat je noemt een ‘gouden moment’. We zijn de eigenaar van de winkel heel dankbaar dat hij de steen aan ons ter beschikking stelt.”

———

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen