Weezenlanden-Noord: ondergronds parkeren, hoog bouwen

De oude flats Weezenlanden gaan plaatsmaken voor nieuwe flats
De oude flats Weezenlanden gaan plaatsmaken voor nieuwe flats
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Het was voor de honderd bezoekers van de voorlichtingsavond wel even schrikken toen de globale plannen werden gepresenteerd van het project Weezenlanden. Daar waar nu nog verouderde flatwoningen staan verrijzen straks woontorens van twintig tot veertig meter hoog met daaronder een grote parkeergarage. De plannen van woningcorporatie Openbaar Belang en de gemeente Zwolle moeten nog worden uitgewerkt.

”Ik hoop niet dat ik twee keer moet verhuizen”, zegt bewoner Chris van een van de flats aan de Schuurmanstraat. Maar daar ontkomt hij niet aan, blijkt als de plannen ontvouwd worden. De flat waar hij in woont aan de Wiecherlinckstraat wordt naar alle waarschijnlijkheid het eerst gesloopt. Er zijn meer bewoners van Weezenlanden-Noord die even moeten slikken als de plannen bekend worden. Het oude volkswijkje wordt afgebroken en er verrijzen flats tussen de 20 meter en 40 meter hoog. Bij de kruising Luttenbergstraat met het Almelose Kanaal komt de hoogste toren: 40 meter hoog. Het aantal woningen wordt meer dan verdubbeld en gaat van 180 flats naar 450 nieuwbouwwoningen. Desondanks willen Openbaar Belang en de gemeente het groene karakter bewaren van de wijk, dat straks de verbinding moet worden tussen de stad en Park Wezenlanden. Zichtlijnen en verbindingsroutes zijn voor de bewoners van minder belang. Zij willen weten wat er gebeurt in de wijk. Maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Pas als het bestemmingsplan is aangepast kan er gekeken worden naar de daadwerkelijke invulling. Dat is vermoedelijk na de zomer.

Activiteiten

Waar ook aan wordt gedacht is dat er meer activiteiten kunnen worden ontwikkeld in het project Weezenlanden. Een combinatie tussen wonen en werken zou mogelijk moeten zijn om een aantrekkelijke omgeving te krijgen. Te denken valt onder meer aan horeca op de begane grond, een plek van ontmoeten voor de bewoners.. ”Wie een concrete invulling had verwacht zal nog even geduld moeten hebben”, zegt Openbaar Belang-directeur Sjoerd Qiunt over de denkrichting van de woonstichting en de gemeente. Wel is duidelijk dat de wijk een combinatie gaat worden tussen sociale woningbouw, de duurdere huursector en koopappartementen. En dat is nieuw voor veel mensen.

Hechte wijk

Iedereen is er over eens dat de Weezenlanden-flats uit de jaren ’50 plaats moeten maken voor nieuwbouw. De oude flats zijn op. Er zijn tocht, vocht en schimmelproblemen, de balkons moesten worden gestut. Een flink aantal mensen is gehecht aan het wijkje en willen graag terug. Die garantie hebben ze en tegen nagenoeg dezelfde woonlasten. De plek is velen heilig omdat men er betaalbaar kan wonen en toch heel dicht bij de stad en het Wezenlandenpark. Waar normaal gesproken ‘slechts’ dertig procent van de mensen terugkeert kan het in dit geval wel eens veel hoger zijn. In 2021 is het streven om te beginnen met de sloop van de eerste flat en in vier jaar tijd moet er een moderne wijk verrijzen op de plek waar nu de 180 woningen staan.

Conceptvisie Weezelanden-Noord

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen