Schokkend: maar liefst 38% van de huishoudens komt moeilijk rond met het inkomen

Het aantal mensen met echte financiéle problemen stijgt
Het aantal mensen met echte financiéle problemen stijgt
Foto: Pixabay

In feite zijn de cijfers over de huishoudens die moeilijk rond kunnen komen vele malen erger dan verwacht, maar 38 procent van de huishoudens komt met moeite rond. En dat is schokkend. Er is wel een daling ten opzichte van drie jaar geleden. Toen was het nog 45 procent. Het goede nieuws is dat huishoudens minder vaak rood staan en er wordt minder geleend. Het slechte nieuws is dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen niet daalt en alleen maar lijkt te verergeren.

Deze behoorlijke schokkende cijfers komen van het Nibud (Nederlands Instituut voor Budget Bewaking). Eens in de drie jaar komt het Nibud met haar onderzoek Financiële Problemen 2018. De kwetsbare groepen zijn jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden én de hogere inkomensgroepen. Zij hebben relatief gezien het vaakst ernstige betalingsproblemen. Het is voor het eerst dat de hogere inkomensgroepen betalingsproblemen hebben.

Geen hulp

Volgens het Nibud hebben 1,5 miljoen huishoudens (21%) hebben betalingsproblemen. De ene helft heeft lichte problemen, de andere helft ernstige. Van hen krijgt 34 procent geen enkele hulp. Vooral om die laatste groep, ruim 240.000 huishoudens maakt het Nibud zich zorgen. ‘De problemen zijn dusdanig groot, dat zij er zonder hulp niet uit komen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘’Dit zijn mensen bij wie bijvoorbeeld de energie is afgesloten, of waarbij beslag op het loon is gelegd. Als je bedenkt dat onder deze huishoudens ook veel alleenstaanden met kinderen zijn, begrijp je dat wij ons daar grote zorgen om maken. Zij verdienen het om zo snel mogelijk de hulp te krijgen die ze nodig hebben.’’

Problemen verergeren

Het Nibud ziet in het onderzoek dat het type problemen ernstiger wordt. In 2009 had een enkeling te maken met het afsluiten van energie of het leggen van een loonbeslag. Inmiddels heeft 5 à 7 procent van alle huishoudens hiermee te maken. Ook groeit de groep huishoudens die de huur of hypotheek te laat betaalt, van 12 procent in 2012 naar 19 procent in 2018.

Betalingsachterstand

Een op de vijf huishoudens (21%) heeft dusdanige betalingsachterstanden dat er sprake is van betalingsproblemen. De helft heeft lichte problemen (775.000 huishoudens), de andere helft ernstige achterstanden (710.000 huishoudens). Zorgverzekering wordt het vaakst te laat betaald. De meest voorkomende betalingsproblemen zijn:

1. Rekeningen te laat betalen
2. Aanmaningen ontvangen
3. Afbetalingsregeling geregeld

Lees meer

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen