Het roer gaat om bij zorgtekorten Zwolle

Zwolle pakt de zorgtekorten aan
Zwolle pakt de zorgtekorten aan
Foto: Gemeente Zwolle

ZWOLLE – Het huidige college van B en W heeft een plan naar de gemeenteraad gestuurd waarin het de zorgtekorten over 2017 op de jeugdhulp en Maatschappelijke Ondersteuning aanpakt. Het tekort van zes miljoen euro zou anders dit jaar oplopen naar 10.5 miljoen euro.

Het bijsturen van de zorgtekorten is noodzakelijk omdat in de komende jaren de tekorten zo rond de negen miljoen euro blijven schommelen. Het college wil dat goede zorg en ondersteuning blijven bieden, maar wil ook dat er goedkopere vormen van hulp en ondersteuning komen. Het moet betaalbaar blijven. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt tussen kwaliteit en kosten.

Hervormingen

Er zijn verschillende scenario’s van de zorgtekorten in beeld gebracht van het huidige beleid tot volledig bugetgestuurd. Het is echter aan het nieuwe college en raad om besluiten te nemen over verdere hervormingen.  “De huidige financiële situatie vraagt om  een betere balans tussen de belangen van inwoners, zorgaanbieders en de gemeente”, stelt wethouder Ed Anker. “We zullen meer grip moeten krijgen op het samenspel tussen vraag en aanbod. Daarmee zetten we keuzevrijheid en marktwerking niet buitenspel, maar plaatsen ze wel in een perspectief dat uitgaat van een meer zakelijke gemeentelijke sturing.”

Lees ook:

Spoeddebat over tekorten zorggelden

Zwolle neemt maatregelen om zorgtekorten op te vangen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen