Hoe heeft het zo uit de klauw kunnen lopen met de zorgbudgetten?

De raad op de late vrijdagavond
De raad op de late vrijdagavond
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – Was er nou niets dat wees op het feit dat de zorgbudgetten zo uit de hand zouden lopen als nu is gebeurd? In het spoeddebat dat was aangevraagd door Swollwacht, GroenLinks en SP werd niet veel meer duidelijk daarover.

Het college van B en W is zich kapot geschrokken toen uit de voorlopige jaarcijfers over 2017 een fors te kort te voorschijn kwam op de zorguitgaven. Met name in het laatste kwartaal schoot het aantal uitgaven aan LVB’s (mensen met een Licht Verstandelijk Beperking) met maar liefst veertig procent omhoog. ”Dat waren onvoorziene uitgaven”, zei het college gisteren en ook dat niemand dit had kunnen voorzien.

LVB

De voorziening mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) functioneert binnen de jeugdketen op dezelfde
manier als Individuele begeleiding: als meest toegankelijk alternatief. In tegenstelling tot eerder wordt
deze ondersteuningsvorm tegenwoordig frequent ingezet. Ook binnen de Participatiewet en de sociale voorzieningen is er een sterke druk op de tarieven die werkgevers bereid zijn te betalen voor mensen met een indicatie sociale werkvoorziening.
Gevolg is geweest dat activiteiten waar SW-medewerkers gedetacheerd waren, zijn beëindigd. Dit heeft geleid tot vermindering van inkomsten.

Spoeddebat

Dat de begroting krap was, was rond de zomer al duidelijk. Toen nog was er een mogelijk tekort voorzien van 2.5 miljoen euro. Het spoeddebat van gisteravond bracht weinig helderheid. Oppositiepartijen verweten het college wel op een heel vreemd moment met de cijfers naar buiten te zijn gekomen, vlak na de laatste raadsvergadering van de huidige raad. Het college meende zo snel als mogelijk de raad te hebben ingelicht. Burgemeester Henk Jan Meijer greep laat op de avond in toen er wel heel lang werd doorgezeurd over het moment dat de raad werd ingelicht. ”Het kon simpelweg niet eerder. We moesten eerst goed zicht hebben op de cijfers en daarna hebben we direct de raad ingelicht”, zo hiel Meijer de zeurende raadsleden voor.

Plannen

Het is nu zaak voor het college om de uitgaven weer in de hand te krijgen. Of, zoals enkele partijen menen, de regie terug te krijgen. En dat lijkt niet simpel te zijn. Het is voor het college te hopen dat de stijging van de uitgaven voor LGB’s eenmalig is geweest. Het college wil eerst een grondige analyse van de kosten en kijken hoe men de zaak weer in de hand kan krijgen. ”Maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg.”

Verkiezingen

De verkiezingen van volgende week maken het ingewikkelder dan het al is. Er komt een vernieuwde raad en naar alle waarschijnlijkheid ook een nieuw college. Dan zal dit hoofdpijndossier weer op tafel komen. Momenteel voert het college een nadere analyse uit en brengt het college in beeld welke aanvullende maatregelen en mogelijke beleidsinterventies er nodig zijn om het financieel tekort bij te sturen. Deze analyse wil het college op korte termijn met de gemeenteraad bespreken, om vervolgens ook het gesprek te voeren over een pakket maatregelen en beleidsinterventies om de tekorten te beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen