Op wie kunnen we stemmen op 21 maart?

Foto: Gemeente Zwolle
ZWOLLE – De kandidatenlijsten voor de verkiezingen op 21 maart zijn vastgesteld. Er zijn geen nieuwe partijen in Zwolle, dat betekent dat er acht partijen om op te stemmen die strijden om het raadspluche.

Er zijn in totaal 140 mannen en 87 vrouwen die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen. De jongste kandidaat om op te stemmen is 18 jaar oud (GroenLinks) en de oudste kandidaat is 79 jaar oud (PvdA).

Verdeling man en vrouw

Het zijn de linksgeoriënteerde partijen die de verhouding tussen man en vrouw richting vijftig procent proberen te krijgen, terwijl de partijen aan de rechter kant meer kiezen voor de mannelijke invloed en ongeveer een derde aan vrouwen op de lijst hebben staan. GroenLinks heeft maar liefst veertig kandidaten op de lijst staan, waarvan 22 mannen en 18 vrouwen. De Partij van de Arbeid komt met 32 kandidaten, verdeeld tussen 15 vrouwen en 17 mannen. Dertig kandidaten zijn aangemeld door de ChristenUnie en VVD beide (20 man om 10 vrouw) en SP (18 mannen en 12 vrouwen). D66 heeft 26 kandidaten waarvan 17 man en ‘slechts’9 vrouw. Het CDA heeft een soortgelijke verdeling. De kleinste partij is Swolwacht met veertien kandidaten waarvan te stemmen is op 10 mannen en 4 vrouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen