Waterschap Drents Overijsselse Delta: Corona in rioolwater. Hoe zit het nou precies?

Waterzuivering in Zwolle
Waterzuivering in Zwolle
Foto: Drents Overijsselse Delta

Corona in rioolwater. Hoe zit het nou precies? Waterschap Drents Overijsselse Delta legt het uit.

Van mensen die besmet zijn met het coronavirus, kan het virus via uitwerpselen in het rioolwater terechtkomen. Onderzoek heeft dit inmiddels aangetoond. Graag beantwoorden we de voor de hand liggende vragen.

Sinds 17 februari worden er wekelijks door het RIVM monsters genomen van het afvalwater bij Schiphol. De eerste twee weken werd het coronavirus niet aangetroffen. Bij metingen op 2, 9 en 16 maart kon met moleculaire detectiemethoden het coronavirus wel worden aangetoond. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus. Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg bemonsterd en werd het coronavirus aangetoond. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari. Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest.

Er is niet specifiek gemeten bij waterschap Drents Overijsselse Delta

In het gezuiverde water dat uit een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) komt, is het virus vooralsnog niet aangetoond. De RWZI’s lozen het gezuiverde water op oppervlaktewateren zoals ringvaarten en boezemkanalen. Het is, net als altijd, af te raden om in de buurt van die lozingspunten te gaan zwemmen of om op een andere manier contact met het water op die plek te hebben.

Lopen omwonenden van een waterzuiveringsinstallatie risico?

Nee. De metingen zijn gedaan in afvalwater. Omwonenden komen daar niet mee in aanraking, omdat het riool en de RWZI’s een gesloten systeem zijn. Het coronavirus is vooralsnog niet terug te zien in het gezuiverde water dat een RWZI verlaat. Het virus overleeft niet goed in water en het RIVM ziet geen verhoogd risico op besmetting van omwonenden via gezuiverd water dat een RWZI verlaat.

Zijn medewerkers op de RWZI beschermd?

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de reguliere beschermingsmaatregelen voor medewerkers van RWZI’s hen ook tegen het coronavirus beschermen. Mensen die met afvalwater werken, weten dat ze sowieso direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater moeten vermijden. Zij dragen persoonlijke beschermingsmiddelen, passend bij hun werkzaamheden. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming.

Wie weet hier meer over?

STOWA, het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders (veelal de waterschappen) in Nederland, doet een lopend onderzoek naar afvalwater in relatie tot COVID-19 en plaatst hierover regelmatig updates op hun website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen