Dierenarts Frank Blaauw: Geen stresskip, maar een stresskat

Blaasontsteking bij katten is een veel voorkomend probleem
Blaasontsteking bij katten is een veel voorkomend probleem
Foto: Dierenartsenpraktijk Zwolle-Zwartwaterland

Dierenarts gezelschapsdieren Frank Blaauw van dierenartsenpraktijk Zwolle-Zwartewaterland schrift over blaasontsteking bij de kat zonder aanwijsbare oorzaak.

Ik begin maar eens met een moeilijk woord: Feline Idiopatische Cystitis, ofwel een blaasontsteking bij de kat zonder aanwijsbare oorzaak. Zo’n 60 tot 70 procent van alle katten met een blaasontsteking heeft deze vorm . Er is geen aanwijsbare oorzaak, maar meestal is stress de reden van deze vorm van blaasontsteking.  Stress is niet altijd zo snel te herkennen bij katten, omdat het binnenvetters zijn. Voor de introverte medemens herkenbaar misschien…

De belangrijkste oorzaak van stress bij katten zijn andere ( kattige) katachtigen. Soms is het uit huis plaatsen van een andere kat noodzakelijk. Dat katten lekker bij elkaar liggen te pitten zegt niet altijd wat. Dan nog kan er sprake zijn van stress tussen de dieren. Maar ook voerwisseling , andere mensen ( vreemde gasten) in huis, stress bij de eigenaar kunnen een oorzaak zijn.

Wat kunt je nu doen om de kans op deze vorm van blaasontsteking te verminderen ?:
Als een kat meer gaat drinken neemt de kans op deze vorm van blaasontsteking af. Zorg ook dat de kat altijd kan drinken.  Geef de kat blikvoer in plaats van  brokjes eventueel met water mengen ( zorgt ook voor meer vochtopname). Het allermooiste is als de kat lekker naar buiten kan. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat er voldoende plekken in huis zijn waar uw kat zich terug kan trekken. En tenslotte speel met uw kat… dat geeft ook een stuk ontspanning voor de kat en hopelijk ook voor u als baasje. En houdt vreemde gasten buiten de deur!  Als dat allemaal niet helpt, op de praktijk hebben we evemtueel ook nog wel medicatie om stress te verminderen. Dus trek gerust aan de bel.

Op onze website plaats ik binnen kort een uitgebreid artikel over blaasontsteking.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen