Piep, zei de muis: kinderclub voor kinderen van vier tot zeven jaar die extra steun nodig hebben

Het programma Piep, zei de muis
Foto: Youtube

Impulz Zwolle houdt club “Piep, zei de muis” voor kinderen van vier tot en met zeven jaar die extra steun nodig hebben omdat er thuis of in hun directe omgeving veel spanning, angst en stress is. Bijvoorbeeld als een ouder ziek wordt of depressief is. Of als er sprake is van scheiding of ruzie. Of als een broertje of zusje ernstig ziek is.

Stress, angst en spanning

Kinderen kunnen minder goed omgaan met spanning, angst of stress in de directe omgeving dan volwassenen. Ze betrekken veel dingen op zichzelf. Ze kunnen zich schuldig voelen omdat zij denken dat het vast door hen komt dat papa of mama zo verdrietig of ziek is. Kinderen denken vaak: “als ik maar lief ben wordt mijn moeder wel weer beter”. Kinderen reageren op deze leeftijd op verschillende manieren op stress en spanning. Ze kunnen heel stil en verdrietig of juist dwars en boos worden. Ze kunnen bang zijn om te gaan slapen, bang om bij hun moeder weg te gaan. En soms plassen kinderen weer in bed.

Praten over gevoelens

Bij de club hebben kinderen veel plezier, kunnen zij vriendjes maken en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Met behulp van een handpop wordt er gepraat over gevoelens waar kinderen mee te maken hebben, zoals verdriet, angst en boosheid. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven. De kinderclub komt 15 weken bij elkaar van 15.30 tot 17.00 uur. Voor de ouders zijn er vijf ouderbijeenkomsten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden