Automobilist: wat te doen bij aquaplaning?

Bij nat weer ligt aquaplaning op de loer
Bij nat weer ligt aquaplaning op de loer
Foto: Pixabay

Heftige regen, spoorvorming op de rijbaan en te weinig profiel op de banden. Het is de ideale combinatie om te maken te krijgen met het fenomeen aquaplaning. Het is een heftige ervaring, dat weet iedereen die het heeft meegemaakt

Het belangrijkste is om te voorkomen dat de auto in de slip raakt. Laat geleidelijk je gas los. Bij handgeschakelde auto’s: trap de koppeling in. Hou het stuur recht. Als de auto toch begint te slippen, blijf kijken én sturen in de richting die je uit wilt. Ga niet op de rem staan bij aquaplaning.

Snelheid

Snelheid is de belangrijkste oorzaak van aquaplaning en dat is ook het enige waar de bestuurder iets aan kan doen op het moment dat de auto grip verliest. Pas de snelheid daarom altijd aan de situatie aan. Bij spoorvorming ligt er meer water op de weg. Probeer te voorkomen door in het spoor te rijden

Banden

De profieldiepte van de banden is van groot belang. Hoe minder de profieldiepte van de banden des te gevoeliger is een auto voor aquaplaning. Hoe minder de profieldiepte zal de auto bij een lagere snelheid en minder water eerder kunnen gaan aquaplaneren. Verstandig is om bij een profieldiepte van drie millimeter de band(en) te vervangen om het gevaar van aquaplaning te verminderen.

Bandenspanning

Verder is het aan te raden om de banden op de juiste spanning te houden. Controleer eens per maand de bandenspanning of dit nog klopt. Maar ook: brede banden staan misschien stoer, maar maken auto’s extra gevoelig voor aquaplaning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen