112

Bodycams nieuwe wapen tegen drankmisbruik van jongeren

ZWOLLE – Om jongeren bewust te maken van eigen gedrag zet de politie in Zwolle een preventieve actie in door het gebruik van bodycams. Jongeren mogen later, in gezelschap van de ouders, de beelden terugkijken.

Dat alcoholgebruik op jonge leeftijd ernstige negatieve gevolgen kan hebben is algemeen bekend. Toch treft de Zwolse politie nog regelmatig jongeren aan die laveloos zijn; ze kunnen niet meer op eigen benen staan, braken veelvuldig of zijn niet meer aanspreekbaar.

Onder invloed

In navolging van de politie Amersfoort wordt sinds begin mei tijdens horecadiensten gestart met het project ‘De Confrontatie’. Daarbij dragen politiemedewerkers zogenaamde bodycams (camera’s) op hun kleding die worden aangezet op het moment dat zij een jongere aantreffen die ernstig onder invloed is. Uiteraard wordt dan eerst hulp verleend en indien nodig wordt medische hulp ingeschakeld. Daarna worden de ouders ingelicht met het verzoek de jongere te komen halen. De jongere krijgt vervolgens een Halt-verwijzing of (in geval van recidive) een bekeuring uitgereikt. Binnen enkele dagen wordt de minderjarige, samen met zijn of haar ouders, uitgenodigd op het politiebureau om de camerabeelden terug te kijken en te bespreken.

Doel

Onderzoek van het Trimbosinstituut heeft uitgewezen dat de Amersfoortse manier een effectieve interventie is. Het doel van het bekijken van de beelden en het gesprek met jongere en ouders is om hen bewust te maken van de risico’s van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. Dronken jongeren lopen immers niet alleen risico’s op het gebied van gezondheid door het drinken van alcohol. Door hun onbekwaamheid zijn ze op dat moment erg kwetsbaar en daardoor bijvoorbeeld een gemakkelijk slachtoffer om te beroven. Tegenwoordig is er bovendien het risico dat iemand je filmt en het plaatst op sociale media.

Halt

Bij het gesprek is naast een politiemedewerker eventueel ook een medewerker van Halt aanwezig. Bij een reguliere Halt-verwijzing heeft een jongere drie gesprekken met Halt. Als de jongere daar voor kiest kan, in het geval van overmatig alcoholgebruik waarvan beelden zijn gemaakt, het confrontatiegesprek als het eerste Halt-gesprek gelden.

Bodycam

BodycamDe bodycams worden tijdens de horecanachten (donderdag, vrijdag en zaterdag) gedragen door de politiemedewerkers van het VOS (Veiligheid Op Straat)-team. Zij zijn actief aanwezig in het uitgaanscentrum van Zwolle. Bij het gebruik van de bodycams en de filmbeelden wordt zorgvuldig omgegaan met de privacy van de jongeren. Zo worden de gemaakte beelden direct vernietigd nadat deze aan de ouders en de jongere zijn getoond.

De gemeente Zwolle heeft de regie in de aanpak van jongerenproblematiek en heeft de camera’s gefaciliteerd. Gemeente en politie monitoren gezamenlijk het traject en na een jaar volgt een evaluatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen